ПРОМОВИСАНА КЊИГА „ПОСЛОВАТИ У ЕУ“
3.05.2012
Регионални центар за развој малих и средњих предузећа и предузетништва промовисао је у Нишу књигу „Пословати са ЕУ“ која је настала у оквиру „Програма прекограничне сарадње Бугарска–Србија у склопу ИПА“ и истоименог пројекта нишког Регионалног центра МСПП. Овај пројекат има више садржаја, остварује се уз финансијску подршку ЕУ и у сарадњи са партнером из Бугарске - Регионалним пословним центром за мала и средња предузећа и Градском општином Палилула у Нишу.

Књига је произашла из нашег пројекта који је подржала ЕУ. Ово је други пројекат који наш Центар реализује у сарадњи са професорима Универзитата у Нишу и Софији, истакао је Владимир Додић, руководилац пројекта и директор Регионалног центра за развој МСПП у Нишу. Наш циљ је да овим пројектом спојимо научна и практична искуства две земље. У припремном делу пројекта, по речима Додића, спроведено је истраживање у деведесет предузећа. На основу захтева предузетника обратили смо се предавачима са Универзитета. Пет предавача из Ниша и три из Софије обрадили су одређене теме, од правне регулативе, израде студије, наступа на тржишту ЕУ. Сви ови текстови су објављени у нашој књизи, која је штампана, у тврдом повезу, на преко 450 страна, на бугарском и српском језику.

Није нескромно рећи да смо у општини Палилула превазишли сва очекивања када је у питању сарадња са малим и средњим предузећима а посебно сарадња са предузетницима који раде на територији општине Палилула-рекао је на промоцији књиге проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула. Велико је интересовање предузетника који желе да сарађују са нашим Центра за развој предузетништва. Оно што нашу средину и институције квалификује да учествујемо у изради приручника јесте одлична сарадња са бројним  међународним институцијама, са донаторима попут комисије ЕУ, УСАИД, ГТЗ, ЛЕДИБ, ИПА фонд, Суседски програми сарадње и други. Општина Палилула је захваљујући пројектним идејама и пројектима добила убедљиво највише грантова од ЕУ у задње 4 године, не само у региону него и у Србији.

Након овог догађаја, за представнике МСПП сектора одржано је прво предавање, из циклуса стручних предавања, на тему „Берзанско пословање“. О овој теми је говорила мр Александра Јовановић, из Оделења за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије.

По речима директора Додића, у наредна три месеца наши професори, сарадници на пројекту РЦ МСПП, обрадиће и следеће теме: Међународно трговинско право и страна улагања, проф. др Александар Ћирић са Правног факултета Универзитета у Нишу; О изради физибилити студије осигурања и ризика, говориће проф. др Евица Петровић, деканица Економског факултета Универзитета у Нишу; Стратегија наступа на тржиште Европске Уније, је тема проф. др Љиљане Станковић, са Економског факултета Универзитета у Нишу; Проф. др Слободан Цветановић, са Економског факултета у Нишу одржаће предавање о Институционалним оквирима пословања у Европској Унији; Европска политика на пољу пословања МСП, биће тема проф. Владимира Павлова, гостујућег предавача из Бугарске; О Европским стандардима заштите на раду, говориће проф. Елена Крастенова, гостујући предавач из Бугарске. Она ће обратити и тему: Права и заштита потрошача у Европској Унији.